Maślankowa panna cotta z musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

To wersja light tego słynnego włoskiego deseru. Lekko piankowa, bardzo puszysta konsystencja sprawiają, że deser wprost rozpływa się w ustach...

  • 15 min

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
    7 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    250 ml maślanki
    150 ml kremówki 36 %

Maślankowa panna cotta z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami letniej wody, wymieszać tak, aby uniknąć grudek i odstawić.
    Do garnuszka wlać połowę śmietanki, dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca. Nie zagotowywać!
    Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać żelatynę. Odstawić by lekko przestygło, a w tym czasie ubić na sztywną pianę pozostałą kremówkę. Następnie kremową masę wymieszać z maślanką i ubitą kremówką.
    Przelać do filiżanek o pojemności 150ml i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  • 2. Panna cottę wyjąć na talerzyk, chwilę wcześniej zanurzając filiżanki w gorącej wodzie. Podawać np. : z musem malinowym lub świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy