Maślankowa panna cotta z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 4 łyżkami letniej wody, wymieszać tak, aby uniknąć grudek i odstawić.
Do garnuszka wlać połowę śmietanki, dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca. Nie zagotowywać!
Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać żelatynę. Odstawić by lekko przestygło, a w tym czasie ubić na sztywną pianę pozostałą kremówkę. Następnie kremową masę wymieszać z maślanką i ubitą kremówką.
Przelać do filiżanek o pojemności 150ml i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
2.Panna cottę wyjąć na talerzyk, chwilę wcześniej zanurzając filiżanki w gorącej wodzie. Podawać np. : z musem malinowym lub świeżymi owocami.
Komentarze