Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Puszyste i niesamowicie smaczne ciasto z chrupiącą kruszonką !
Doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki (najlepiej typ 450/500)
    1 szklanka maślanki
    3 jajka
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 450-500 g truskawek

    Kruszonka:
    80 g masła
    100 g mąki
    100 g cukru

Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
    2.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej. Dokładnie miksujemy.
    3.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując.
    4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem.
    5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek.
    6. Całość posypujemy kruszonką
    7. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy