Masło bulionowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W mojej kuchni nie używam gotowych kostek bulionowych, zazwyczaj w lodówce mam słoik domowego wywaru mięsnego lub warzywnego, albo zamrożony w kostkach smak spod pieczenia mięsa. Jednak ostatnio wpadłam na kolejny genialny pomysł na podkład pod zupy - tak powstało masło bulionowe, które jest wspaniałą bazą pod sosy i zupy oraz ostatnio moje ulubione słoiki lunchowe.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    szczypta szafranu lub kurkumy
    3 łyżki suszonych zmiksowanych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, pasternak, natka pietruszki, por, seler naciowy)
    łyżeczka soli morskiej
    przeciśnięty ząbek czosnku
    1 cm kawałek imbiru
    mały kapelusz suszonego prawdziwka

Masło bulionowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przekładamy do naczynka żaroodpornego, dodajemy szafran, suszone zioła, sól, czosnek oraz starty imbir i roztarty kapelusz prawdziwka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Masło studzimy. Masło odstawiamy do lodówki. Używamy jako dodatek do zup i sosów zamiast kostki rosołowej.

Komentarze

Podobne przepisy