Masło cytrynowo-szczypiorkowe

0 (0 ocen)

Przepis z nowego magazynu Sielska Kuchnia

Składniki:

  • 2 pęczki szczypiorku
    2 gałązki tymianku
    250 g miękkiego masła
    sól
    3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    kwiaty do przybrania

Masło cytrynowo-szczypiorkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek i tymianek opłucz i dokładnie osusz, wkładając między płatki papierowego ręcznika. Szczypiorek pokrój bardzo drobno, z gałązek tymianku oberwij listki i posiekaj je.
  • 2. Miękkie masło dokładnie utrzyj ze szczyptą soli, następnie wymieszaj z ziołami i sokiem z cytryny. Uformuj półkulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki, żeby masło stwardniało.
  • 3. Przed podaniem ozdób kwiatami szczypiorku. Takie masło smakowe doskonale pasuje do mięsa i ryby. Jeżeli chcesz je porcjować, uformuj z niego wałek długości około 30 cm, owiń go folią, a gdy masło stwardnieje, pokrój wałek na krążki.

Porady

Przepis na 15–20 porcji

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy