Masło domowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W obliczu "magicznych" cen masła w sklepach postanowiłam zrobić masło w domu. Wykonanie jest dziecinnie proste.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 ml śmietanki 30%
    Szczypta soli

Masło domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlać do misy miksera i miksować pod przykryciem na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana ma już konsystencję bitej śmietany dodać sól i nadal miksować. Po ok 20 minutach ubijania pojawią się grudki masła oraz maślanka. Maślankę przecedzić, z grudki masła płukać pod zimną wodą z maślanki, a następnie uformować osełkę. Smacznego!

Porady

Z podanej ilości śmietany wyszło mi 300 g masła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy