Matiasy w sosie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne śledzie, które przygotowałam z cebulką, papryką, jabłkiem i suszoną żurawiną. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 płaty matiasa
    garść żurawiny
    1 jabłko
    1 cebula
    1/2 żółtej papryki
    4 łyżki jogurtu greckiego
    4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz

Matiasy w sosie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy wkładamy do miski z wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Żurawinę przelewamy wodą i odsączamy. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę.
    Do miseczki przekładamy składniki na sos i mieszamy.
    Matiasy wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy w małe kawałki.
    W salaterce układamy warstwami : sos, papryka, jabłko, sos, matiasy, cebulka, sos, żurawina.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy