" Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne maxi pierogi z czosnkowym szpinakiem

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - mąka pszenna - 500 g
    - jajko - 1 szt
    - sól - szczypta
    - oliwa - 1 łyżka
    - gorąca woda - 1,5 szklanki

    Farsz:
    - szpinak - 500 g
    - czosnek - 4 ząbki
    - cebula - 1 szt
    - sól - szczypta
    - pieprz - szczypta
    - masło - 1 łyżka

" maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i oliwą.

    Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy.
    Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
    Nie może przywierac do dłoni.

    Rozwałkowujemy na cienki placek.

    Wykrawamy szklanką kółka
    ( lub tak jak ja duże kwadraty! )

    Cebulkę drobno siekamy.

    Podsmażamy na łyżce masła.

    Dodajemy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie.

    Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Gdy farsz ostygnie wypełniamy nim ciasto
    i dokładnie zlepiamy ich brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

    Tak przygotowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy