MAZUREK

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciastem kojarzonym ze Świętami Wielkiej Nocy jest Mazurek.Szczerze nigdy go nie robiłam, ale trochę teraz skuszona i za namową mojej mamy. Spróbowałyśmy!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie do ciasta:

    3 żółtka jaj ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    0,15 dag masła
    0,20 dag mąki
    2-3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy

    Potrzebne będzie do masy:

    puszeczka masy kajmakowej - ja kupiłam ją w Biedronce
    ok. 20 dag bakalii
    troszkę rodzynek
    ok 15 dag orzechów włoskich

    Potrzebne do polewy czekoladowej:

    0,13 dag cukru pudru
    0,13 dag margaryny Palmy
    3 łyżki kakao - ja dawałam Decomorreno
    2 łyżki wody
    płatki migdałowe - do dekoracji

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce. Zostawcie sobie trochę ciasta, aby zrobić brzegi wyższe, aby masa się nie rozlała.
    Ciasto wsadzić do piekarnika na ok. 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni.

    Przygotowanie masy:

    Wszystkie owoce pokroić drobniutko w kosteczkę, orzechy także i wymieszać z masą kajmakową.

    Potrzebne do polewy czekoladowej:

    0,13 dag cukru pudru
    0,13 dag margaryny Palmy
    3 łyżki kakao - ja dawałam Decomorreno
    2 łyżki wody
    płatki migdałowe - do dekoracji


    Wszystkie składniki zagotować a następnie wylać na masę i udekorować płatkami migdałowymi.
    I gotowe!!! SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy