Mazurek bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pełen bakalii mazurek pyszny i słodki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej
    150 g masła lub margaryny
    4 łyżki cukru pudru
    2 żółtka ugotowane na twardo
    1 surowe żółtko
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Dodatkowo:

    marmolada owocowa



    Nadzienie:
    5 białek
    100 g cukru pudru

    Bakalie po 100 g :
    Orzechy włoskie
    morele suszone
    Rodzynki
    śliwki suszone
    Migdały w płatkach


    Kruszonka:

    150 g mąki pszennej
    60 g masła lub margaryny
    50 g cukru pudru.

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Składniki na ciasto najpierw miksujemy, a następnie chwilę wyrabiamy rękami.
    Chłodzimy około 2 godziny w lodówce.

    Po tym czasie wałkujemy ciasto na kształt tortownicy o średnicy 26 cm.
    Wykładamy je do niej i lekko dociskamy do dna.
    Smarujemy cała powierzchnię marmoladą .


    Nadzienie;

    Białka ubijamy na sztywno.
    Wsypujemy cukier puder. Bakalie drobno kroimy i wsypujemy do białek.
    Masę przekładamy na ciasto.

    Przygotowujemy kruszonkę miksując składniki na nią mikserem.
    Wyrabiamy chwilę ręką .
    Następnie kształtujemy małe listki i układamy na nadzieniu.

    Mazurka wstawiamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy