mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

piekę mazurki na Wielkanoc

Składniki:

  • ciasto: 1 szklanka mąki 10 dag margaryny szczypta soli żółtko 2 łyżki śmietany ½ łyżeczki przyprawy do piernika cukier wanilinowy Masa: 1/3 szklanki śmietanki słodkiej 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 1/3 szklanki cukru łyżka kakao łyżka mleka w proszku łyżka wódki lub spirytusu polewa pełnomleczna polewa rumowa siekane migdały,kolorowe jajeczka do dekoracji

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym,solą,przyprawą do piernika. Posiekać z margaryną,zagnieść z żółtkiem i śmietaną. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Piec na blaszce wyłożonej papierem ok.20 minut. w 180 stopniach. Śmietankę zagotować z cukrem. Wlać kakao i mleko w proszku wymieszane z mlekiem,gotować ,aż zgęstnieje. Dodać biszkopty i wódkę. Masę wyłożyć na ciasto,odstawić do zastygnięcia. Polewę rumową rozrobić z 4 łyżeczkami wody,polać wierzch. Udekorować migdałami,polewą i jajeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy