Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się mazurków. I chyba nie tylko u mnie. Niby popularne ciasto Wielkanocne, ale w wielu domach tak naprawdę nieznane. Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jeden kawałek i jest się przesłodzonym! Ale mazurki podobno takie mają być. Ekonomicznie przynajmniej.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    20 dag masła
    3 łyżki wody
    1 łyżka cukru
    Masa czekoladowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.

    2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto.

    3. Udekorować dżemem.

Porady

więcej moich przepisów na moim blogu smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy