W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się mazurków. I chyba nie tylko u mnie. Niby popularne ciasto Wielkanocne, ale w wielu domach tak naprawdę nieznane. Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jede
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
20 dag masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
Masa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego
Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.
2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto.
3. Udekorować dżemem.
Komentarze