Mazurek kajmakowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, umieszczonych w masie kajmakowej.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma do tarty o śr. 25 cm
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 puszki masy kajmakowej
    3 łyżki gęstej kwaskowej marmolady wieloowocowej
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    Do dekoracji:
    Orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszona żurawina, płatki migdałowe, suszone morele, śliwki.

Mazurek kajmakowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto(mąkę, żółtka, tłuszcz, śmietanę, proszek do pieczenia) posiekać na stolnicy, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, uformować wysoki brzeg, upiec w temp. 180 stopni, czas pieczenia około 30 minut.
    Orzechy podsmażyć w miodzie.
    Po upieczeniu wystudzić, posmarować marmoladą, podgrzaną masą kajmakową, udekorować orzechami i pozostałymi bakaliami. Schłodzić.

Porady

1.do ciasta można dodać łyżkę mielonych orzechów laskowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy