Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ja przygotowałam mazurka, a córeczka Maja z pozostałego ciasta ulepiła dla mnie kruche serducho :)

  • 50 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    1 kost. margaryny
    2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    Szczypta soli
    Suszone morele
    Migdały
    Rodzynki
    Masa kajmakowa

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekaną margarynę., cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, masę jajeczną oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
  • 2. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciastem foremki i piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku ok. 20 minut. Na upieczone ciasto wyłożyć masę kajmakową i udekorować morelami, migdałami i rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy