Ciasto:
500 g mąki,
250 g margaryny,
200 g cukru pudru,
5 żółtek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu 1 opakowanie
Masa na mazurek:
powidła śliwkowe 150 gram
masa krówko-wa kajmakowa,
lukier z cukru pudru soku cytrynowego i barwnika pomarańczowego na ranty Mazurka i środek mazurka,posypka kolorowa na ranty Mazurka i środek mazurka , migdały listki jak ja to mówię na jedną cześć mazurka, masa kajmakowa idzie na druga część mazurka i jeden pisak lukrowy czerwony i zółty do napisu Alleluja smacznego.
Mazurek kajmakowy wg joannyg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wsypałam mąkę zrobiłam wgłębienie wbiłam żółtka dodałam cukier i cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu proszek do pieczenia i margarynę .Zagniotłam szybko ciasto. Na blaszkę położyłam papier do pieczenia i na to wyłożyłam ciasto widelcem robiłam dziurki aby lepiej upiekło się pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrowałam boki mazurka i środek i posypałam posypką kolorową. Jeden bok posmarowałam powidłami i posypałam migdałami płatkami . Drugą część posmarowałam kajmakiem gotowym połowę puszki i zrobiłam napis Alleluja na kolorowo.
Komentarze