Mazurek marcepanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gdy przychodzę do syna i jego rodziny na wielkanocne śniadanie, wnuczki już w progu pytają, czy przyniosłam swoje pyszne ciasto. Najbardziej smakuje im marcepan. Wyjadają go, kiedy myślą, że nikt nie

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 250 g margaryny lub masła
    ● szklanka cukru
    ● szklanka mąki
    ● 6 żółtek
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● 100 g posiekanych migdałów
    ● tłuszcz i tarta bułka
    Dekoracja:
    ● 200 g gotowej masy marcepanowej
    ● 80 g cukru pudru
    ● 8 całych migdałów, kilka do pokruszenia
    ● suszone morele
    ● kandyzowane wiśnie

Mazurek marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem
    na puszystą masę. Dodajemy
    po kolei żółtka, potem
    mąkę, sodę i migdały.
  • 2. Prostokątną formę smarujemy
    tłuszczem, posypujemy
    bułką. Ciasto wykładamy na
    blachę, z części formujemy
    brzeg. Pieczemy w temperaturze
    170 °C ok. 30 minut.
  • 3. Masę marcepanową zagniatamy
    z cukrem pudrem, rozwałkowujemy
    i wykładamy
    równomiernie na ciasto.
  • 4. Ciasto dekorujemy owocami
    i migdałami – kilka migdałów
    kruszymy i rozsypujemy na
    masie marcepanowej.

Porady

● Masę marcepanową można przygotować w domu: 250 g migdałów bez skórki przepuszczamy przez maszynkę. 200 ml wody, 250 g cukru i 1/2 łyżku octu gotujemy. Po wystudzeniu ucieramy, dodając migdały. Możemy też dodać nieco soku z cytryny.

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy