Mazurek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzyć , obrać ze skórki, zemleć. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło przełożyć do osobnej miski, ucierać dodając po łyżce masę żółtkową. Następnie porcjami wsypywać zmielone migdały. Całość wymieszać, dodać pianę z ubitych jajek i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę o średnicy ok30 cm wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto do formy i piec około 20 min w temp. 200 stopni. Ostudzić.
Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy , wymieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Gęstą masę zdjąć z ognia, dodać masło , całość utrzeć i wylać na ostudzone ciasto. Zanim masa zastygnie udekorować mazurek rodzynkami. Kandyzowanymi owocami i kolorowymi pisakami.
Komentarze