Mazurek migdałowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na mazurek otrzymałam od mojej bratowej, która piekła na Wielkanoc. Bardzo mi posmakował. Jest bardzo smaczny polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    20dkg migdałów
    20 dkg masła
    20 dkg cukru
    5 jaj
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    składniki na polewę;
    1/4 l słodkiej śmietany
    20 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    3-3 łyżki masła
    Do dekoracji:
    rodzynki, owoce kandyzowane, pisaki spożywcze

Mazurek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzyć , obrać ze skórki, zemleć. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło przełożyć do osobnej miski, ucierać dodając po łyżce masę żółtkową. Następnie porcjami wsypywać zmielone migdały. Całość wymieszać, dodać pianę z ubitych jajek i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę o średnicy ok30 cm wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto do formy i piec około 20 min w temp. 200 stopni. Ostudzić.
    Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy , wymieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Gęstą masę zdjąć z ognia, dodać masło , całość utrzeć i wylać na ostudzone ciasto. Zanim masa zastygnie udekorować mazurek rodzynkami. Kandyzowanymi owocami i kolorowymi pisakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy