Mazurek orzechowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

ciasto wielkanocne

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki
    125 g margaryny
    35 g mielonych orzechów
    pół szkl cukru
    3 żółtka
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

    nadzienie
    1/5 szkl mielonych orzechów
    3 białka
    1 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    orzechy do dekoracji

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min.

    Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny.
    Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec ok 10 min w temp 170 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy