Mazurek owsiany

0 (0 ocen)

Mazurek jest pyszny! Jego wierzch jest chrupki, dodatek powideł nadaje kwaskowatego smaku, a olejek migdałowy nadaje znakomity aromat!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    125 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 12 %

    powidła śliwkowe

    masa owsiana:
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2,5 szklanki płatków owsianych
    2 białka
    olejek migdałowy- według uznania (około 1/2)

Mazurek owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników, wyrobić elastyczne ciasto i wyłożyć je na blaszce do pieczenia. (Można wcześniej je schłodzić)
  • 2. Masa owsiana: margarynę roztopić, dodać do niej cukier i płatki owsiane, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wraz z olejkiem migdałowym dodać do owsianej masy.
  • 3. Wyłożone na blaszce ciasto posmarować gęsto powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę z płatków owsianych i piec ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy