Mazurek truflowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienity ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 jajko
    1 kostka masła
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki śmietany

    Ciasto herbatnikowe:
    150g margaryny
    100g cukru pudru
    50g migdałów zmielonych na mączkę
    2 jajka
    200g mąki

    Ponadto:
    1 puszka masy kajmakowej o smaku truflowym
    bakalie do dekoracji

Mazurek truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i wstawić na godzin do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać z niego pisanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • 2. W tym czasie zmiksować margarynę z cukrem. Dodać jajka, mąkę i migdały. Przełożyć do szprycy. Po 10 minutach pieczenia cista kruchego, wyjąć je z piekarnika i wycisnąć rozetki z ciasta herbatnikowego. Piec aż się zrumienią.
  • 3. Po wystygnięciu środki każdej pisanki wypełnić 2 czubatymi łyżkami masy kajmakowej. Udekorować według uznania.

Porady

Nie miałam foremki w ksztłacie pisanki, więc szablon wycięłam z papieru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy