Mazurek turecki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny ,słodki i pełen bakalii mazurek na bazie kaszy manny.Idealny na święta Wielkanocne. Zawsze się udaje.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:

    250 g margaryny
    2 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    100 g orzechów laskowych
    1/2 szklanki rodzynek
    1 szklanka wiórek kokosowych


    DEKORACJA;

    polewa czekoladowa:

    2 łyżki śmietany
    2 łyżki cukru kryształ
    2 łyżki kakao

    wiórka kokosowe i orzechy laskowe do ozdoby

Mazurek turecki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek turecki z bakaliami 1. Na suchej patelni prażymy kasze mannę aż nabierze słomkowego koloru.
    Orzechy laskowe mielimy w malakserze.
    W garnku o grubym dnie gotujemy mleko z margaryna i cukrem. Wsypujemy kaszę i gotujemy aż masa zgęstnieje.Studzimy.
  • Mazurek turecki z bakaliami 2. Ubijamy jajka na puszysta masę.
    Wlewamy do kaszy.
    Miksujemy.
    Wsypujemy kolejno rodzynki, orzechy laskowe,wiórka kokosowe. Miksujemy.
    Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 26 cm .
  • Mazurek turecki z bakaliami 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
  • Mazurek turecki z bakaliami 4. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą czekoladową .


    Śmietanę ,cukier i kakao podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Komentarze

Podobne przepisy