Mazurek Wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tworzyć nowe dzieła smakowe.

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto :
    400 gram mąki
    250 gram margaryny
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Lukier:
    barwnik spożywczy zielony zółty pomarańczowy po 5 kropel
    cukier puder 500 gram
    białko 1 sztuka
    odrobina soku z cytryny
    em emki 1 paczuszka akurat kupiłam 200 gram

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek Wielkanocny 1. Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka .Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki . Uformowałam jajo nakłułam je widelcem lepiej się piecze i wstawiłam do pieca piekłam na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach . W tym czasie co piekł się Mazurek .Wsypałam do trzech miseczek cukier puder dodałam jedno białko na 3 miseczki oraz wkropiłam barwnik do każdej miseczki inny kolor dodałam odrobinkę soku z cytryny do każdej miseczki . Łyżką rozmieszałam musi być dosyć gęsty lukier . Brzegi ostudzonego mazurka udekorowałam na żółto środek na zielono i zrobiłam pomarańczowego królika moje zdolności nie maja granic ha ha ha udekorowałam na około ememkami smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy