Mazurek Wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie ma to jak mazurek kolorowy i radosny

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto :
    400 gram mąki
    250 gram margaryny
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dekoracja mazurka :
    czekolada miętowa 150 gram ( starta na wiórka na tarce )
    cukier puder 200 gram
    białko 1/3
    sok z cytryny 4 kropelki
    barwnik pomarańczowy 5 kropelek
    dekoracyjne kuleczki kolorowe 2 garście wystarczą
    konfitura żurawinowa 200 gram

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek Wielkanocny 1. Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka . Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki . Uformowałam prostokąt przygotowałam blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam ciasto piekłam 25 minut w 170 stopniach. Brzegi mazurka udekorowałam lukrem pomarańczowym, środek wysmarowałam konfiturą różaną. Starłam czekoladę miętową i posypałam brzegi a w środek posypałam kuleczkami ozdobnymi :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy