Mazurek z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Robię go nie tylko w Święta. Jest idealny do popołudniowej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    3 żółtka
    1 jajko
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    1 szklanka cukru
    25 dag margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag rodzynek
    skórka otarta z cytryny

    Do dekoracji:
    5 dag płatków migdałów
    1 żółtko

Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką wymieszaną z proszkiem.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę (28x41) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  • 3. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
  • 4. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 30 minut na kolor złoty.

Porady

Mazurek najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy