Mazurek z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jajka,
2.najlepiej pomóc sobie spodem od tortownicy lub talerzem.
3.Pozostałe ciasto pokroić w paski i zapleść
4.warkocz.
5.Ciasto przełożyć na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wokół jajka przykleić warkocz. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
6.Masa daktylowa:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż owoce mocno zmiękną. Zmiksować blenderem.
Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, dowolnie ozdobić.
Komentarze