Mazurek z daktylami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    200 g masła, schłodzonego
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    2 żółtka

    Masa daktylowa:
    1,5 szklanki suszonych daktyli
    1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
    2 łyżki soku z cytryny
    pół szklanki wody

Mazurek z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić kształt jajka,


  • * 2. najlepiej pomóc sobie spodem od tortownicy lub talerzem.
  • * 3. Pozostałe ciasto pokroić w paski i zapleść
  • * 4. warkocz.
  • 5. Ciasto przełożyć na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wokół jajka przykleić warkocz. Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  • 6. Masa daktylowa:
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż owoce mocno zmiękną. Zmiksować blenderem.
    Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, dowolnie ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy