Mazurek z galaretką z żurawin

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty i szybki mazurek wielkanocny. Ciasto kruche z galaretką z mrożonych żurawin

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    żółtko
    1/3 kostki masła zimnego
    opakowanie mrożonych żurawin
    3 łyżki ksylitolu/ cukru
    żelatyna ( użyj odpowiedniej ilości,w zależności od uzyskanego soku)

Mazurek z galaretką z żurawin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawine wsyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce.

    Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok 20 minut.

Porady

Wyszedł smaczny- jednak następnym razem muszę bardziej obciążyć dno, bo ciasto się wybrzuszyło.

Komentarze

Podobne przepisy