Mega burger wołowy z sosem czosnkowo-ziołowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Robię je dość często bo bardzo smakują rodzinie i bliskim

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 Bułki do hamburgerów, 600g mielonego mięsa wołowego,4 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 pomidory, 3 ogórki w occie, 1 czerowna cebula, 1 główka sałaty lodowej, cebula prażona, 8 plasterków sera gouda, ketchup . SOS: 1 mały jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, szczypta ziół prowasalskich, sól pieprz.

Mega burger wołowy z sosem czosnkowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso mielone doprawić pieprzem i solą, uformować 4 kotlety i usmażyć na oleju z dwóch stron.
    2. Sałatę, cebulę, ogórki i pomidory pokroić w plastry.
    3. Przekroić bułki na pół i położyć na nich po dwa plasterki sera. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 220°C na 2-3 minuty.
    W międzyczasie sporządzić sos. Do jogurtu dodajemy majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy.
    4. Po wyjęciu bułek kładziemy na nie pokrojone wczesniej warzywa oraz usmażone mięso. Mięso sypiemy prażoną cebulką. Na samym końcu polewamy mięso sosem oraz ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy