1.Fasolę i kukurydzę wyrzucamy na sitko lub druszlak. Płuczemy zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia.
2.Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone. Gdy będzie już nieco przysmażone, wrzucamy cebulę i czosnek. w trakcie smażenia dodajemy przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę. Smażymy ok 7 minut.
3.W garnku gotujemy wodę ( ok 1 l ). Do gotującej się wody dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę i fasolę. Gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Porady
Ostrość zupy można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Można też dodać pieprz kajeński. Zupa najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem
Komentarze