Meksykanka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, ostra i wyrazista zupa na zimne dni. Rozgrzewa jak żadna inna.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    2 średnie cebule
    3 łyżki oleju
    pół główki czosnku
    pół czerwonej ostrej papryczki
    Przyprawy: ostra papryka, sól, pierz czarny, i cytrynowy, curry, zioła prowansalskie, do mięsa mielonego, do gyrosa.

Meksykanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok pierwszy 1. Fasolę i kukurydzę wyrzucamy na sitko lub druszlak. Płuczemy zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia.
  • krok drugi 2. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone. Gdy będzie już nieco przysmażone, wrzucamy cebulę i czosnek. w trakcie smażenia dodajemy przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę. Smażymy ok 7 minut.
  • 3. W garnku gotujemy wodę ( ok 1 l ). Do gotującej się wody dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę i fasolę. Gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Porady

Ostrość zupy można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Można też dodać pieprz kajeński. Zupa najlepiej smakuje z pełnoziarnistym chlebem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy