Meksykańska potrawka z kurczakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

szybka, łatwa a przepyszna propozycja na jesienno zimowy obiadek :)

  • 45 min

Składniki:

  • 1x podwójny filet z kurczaka
    1x cebula
    1x papryka czerwona
    5x duży ziemniak
    1x puszka kukurydzy
    1x puszka fasoli czerwonej
    1,5 łyżeczki przyprawy złocistej i staropolskiej do kurczaka
    1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
    ok. 1l bulionu pieczeniowego ciemnego
    sól, olej
    mąka +woda

Meksykańska potrawka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić , pokroić w kostkę i przyprawić. Odstawić do lodówki na ok. 1h. Cebulę pokroić w pióra, rozgrzać odrobinę oleju i dusić ją pod przykryciem do miękkości. Obficie posolić. Dodać kurczaka , dokładnie wymieszać. Gdy kurczak 'puści' wodę, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać. Dusić aż mięso zmięknie. Wsypać ziemniaki- pokrojone w kostkę. Wymieszać. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Wsypać kukurydzę i fasolkę. Zagęścić mąką z wodą - gęstość wedle uznania. Pogotować całość ok. 5-7min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy