Meksykańska wyżerka!

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostrość, czerwona fasola, kukurydza- meksykański smak w swojej kuchni

  • 60 min

Składniki:

  • -ziemniaki (według apetytu)
    -mięso mielone 0,5kg
    -olej/oliwa
    -czerwona fasola 1/2 puszki
    -kukurydza 1/2
    -pomidor
    -grubo starty ser żółty
    -przyprawy według uznania, moja wersja:
    -papryka ostra, sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli, czosnek

Meksykańska wyżerka! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki kroimy na frytki, wykładamy na blachę, skrapiamy olejem/oliwą i przypawiamy rozmarynem. Pieczemy około 45 min w 180-200 stopniach.
    2.Mięso mielone mocno podsmarzamy na tłuszczu na rozgrzanej patelni, tak aby wręcz przywierało do niej, dodajemy pokrojonego pomidora w kostce, smażymy dalej. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli, czosnkiem.
    3.Pod koniec dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę i zioła: bazylię i oregano.
    Ewentualnie doprawiamy do smaku ( "sos" ma być pikantny")
    4.Wykładamy na talerz frytki, polewamy sosem i obsypujemy serem.
    5.Zajadamy

Porady

1.Można znaleźć w sklepach gotowe połączenie kukurydzy z czerwoną fasolą i sosem pomidorowym, wtedy nie potrzebujemy już dodatkowego pomidora.sów 2.Jeśli sos jest naprawdę pikantny polecam dla przełamania dodać gęstą śmietanę (nie mieszać z sosem, tylko zrobić parę kleksów na gotowym talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy