Meksykański warkocz z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto drożdżowe, masa z dodatkiem pieprzu cayenne. kakao, migdałów i truskawek, to połaczenie nie miało prawa się nie udać, trochę czasochłonne w wykonaniu ale efekt osłodzi wszelkie trudy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2kg mąki tortowej
    1 szklanka mleka,
    1/2 szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    7g suszonych drożdży
    2 jajka,
    1 żółtko,
    Szczypta soli,
    8 dag masła

    Nadzienie:
    4 płaskie łyżki miękkiego masła
    1 czubata łyżka holenderskiego kakao
    1 żółtko
    1 łyżka płatków migdałowych
    szczypta mielonego cynamonu
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżka cukru
    1 szklanka pokrojonych świezych truskawek
    biała czekolada do polania

Meksykański warkocz z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lff47n 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
  • image-10c2q23 2. Nadzienie:
    Miękkie masło ucieram z kakao,pieprzem cayenne, cynamonem, żółtkiem, cukrem oraz płatkami migdałowymi na jednolitą masę.
  • image-0uh9ayf 3. Wyrośnięte ciasto, wałkuję na prostokąt, rozsmarowuję kakaowe nadzienie.
  • image-0o0fjdp 4. Posypuję pokrojonymi truskawkami.
  • image-23vairb 5. Zawijam ciasto w ciasny rulon, jak roladę, lekko dociskam, następnie przecinam wzdłuż i połówki ciasta splatamy tak aby powstał warkocz.Przekładam na pergamin, piekę 30 minut w temp 170*c.Gotowy warkocz dekoruję płynną polewą z białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy