Sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto drożdżowe, masa z dodatkiem pieprzu cayenne. kakao, migdałów i truskawek, to połaczenie nie miało prawa się nie udać, trochę czasochłonne w wykonaniu ale efekt osłodzi wszelkie trudy.
3 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
1/2kg mąki tortowej
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
7g suszonych drożdży
2 jajka,
1 żółtko,
Szczypta soli,
8 dag masła
Meksykański warkocz z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
2.Nadzienie:
Miękkie masło ucieram z kakao,pieprzem cayenne, cynamonem, żółtkiem, cukrem oraz płatkami migdałowymi na jednolitą masę.
3.Wyrośnięte ciasto, wałkuję na prostokąt, rozsmarowuję kakaowe nadzienie.
4.Posypuję pokrojonymi truskawkami.
5.Zawijam ciasto w ciasny rulon, jak roladę, lekko dociskam, następnie przecinam wzdłuż i połówki ciasta splatamy tak aby powstał warkocz.Przekładam na pergamin, piekę 30 minut w temp 170*c.Gotowy warkocz dekoruję płynną polewą z białej czekolady.
Komentarze