Meksykańskie ogórki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nietypowe, zaskakujące, pyszne. Moje pierwsze przetwory.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    8 łyżek soli
    2 łyżki chili ( świeża papryczka)
    pół szklanki oleju
    3 główki czosnku
    1,5 szklanki octu spirytusowego
    pół kg cukru
    6 liści laurowych
    6 ziarenek ziela angielskiego
    3-4 łyżki gorczycy
    łyżka słodkiej mielonej papryki

Meksykańskie ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości 2 cm.
    Oprósz je solą i odstaw na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. W rondlu zagrzej olej i gorącym polej ogórki. Dodaj zmiażdżony czosnek ( nie trzeba go obierać), papryczkę chili pokrojoną drobno razem z pestkami, paprykę mieloną,gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.
    Ocet zagotuj z cukrem. Mieszaj aż cukier się całkowicie rozpuści.
    Gorącą zalewę wlej do ogórków. Odstaw w ciemne miejsce na kolejnych 12 godzin.
  • 3. Następnie przełóż do słoików, zalej powstałą zalewą, zakręć, nie pasteryzuj.
    Po upływie miesiąca są gotowe do spożycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy