Meksykańskie szaleństwo

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obecnie piszę pracę magisterską i nie mam czasu na nic.Wycwaniłam się i gotuję sobie zupę meksykańską, która starcza na 2-3 dni.Obok komputera i stery książek na moim biurku zawsze stoi talerz z zupką

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 500 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - kostka rosołowa warzywna: 1 sztuka
    - kostka rosołowa wołowa: 1 sztuka
    - fasola czerwona w puszcze: 1 puszka
    - kukurydza w puszcze: 1 puszka
    - przecier pomidorowy mały: 1 sztuka
    - mąka: 2 łyżki
    - chili lub tabasco: 3 mililitry

Meksykańskie szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni smażymy, od czasu do czasu mieszając, mięso mielone z drobno pokrojoną cebulą i papryką (pokrojona w kostkę). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i chili lub tabasco. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 2. W tym samym czasie w garnku zagotowujemy 1/2 litra wody i wrzucamy kostki rosołowe.
  • Meksykańskie szaleństwo 3. Gdy rosół się zagotuje, wrzucamy mięso mielone z cebulą i papryką. Następnie dodajemy całą zawartość puszek fasoli i kukurydzy wraz z zalewą. Zupę doprawiamy przecierem pomidorowym i zaklepką z mąki.
    SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy