1.
CIASTO:
Wodę zagotować z cukrem,odstawić do wystudzenia.
Gdy wystygnie dodawać na przemian mąkę,olej,proszek do pieczenia,8 żółtek.(białka zostawić do piany)Do wyrobionej masy dodać ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać ciasto na jednolita masę.
Ciasto podzielić na 2 części:
jedna biała,do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i lekko mieszamy.
Ciasto wkładamy do dwóch jednakowych wąskich foremek,najlepiej typowych do metrowca i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.35-40 minut.
2.KREM:
1 i ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 jaja
2 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 i ½ mąki pszennej
kostka masła
Przygotować krem: ¾ szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru. Nieco wystudzić, nastepnie dodać masę przygotowaną z ¾ szklanki mleka, 2 jajek, mąki ziemniaczanej i pszennej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu,ciągle mieszając. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
3.Upieczone ciasta wyciągamy z foremek,następnie kroimy na ukos w ok 1 cm paski,bierzemy po 1 łyżce przygotowanego kremu i nakładamy na biały pasek ciasta,potem doklejamy ciemny kawałek i znowu nakładamy krem,postępujemy tak aż ułożymy 2 ok pół metrowe paski z ciastem.
4.POLEWA:
pół kostki margaryny najlepiej Kasi
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Składniki zagotować,ciągle mieszając aby polewa się nie zważyła.
Po lekkim przestudzeniu polać polewą ciasto.
Porady
Dla leniwych: zamiast gotować krem można ciasto przełożyć gotowym kremem do karpatki polecam krem z Gellwe. Metrowca można też posypać jeśli ktoś lubi wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Komentarze