Metrowiec na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta;Wodę z cukrem zagotować i ostudzić,dodać żółtka i pozostałe składniki,wszystko razem zmiksować.Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części,do jednej dodać 2 łyżki kakao,do drugiej części odrobinę barwnika czerwonego.Ciasto pieczemy w dwóch wąskich blaszkach około 45 minut.
(Wymiary blaszki 40 x 12)
Wykonanie masy:
W szklance mleka rozrabiamy mąkę,cukier i budyń,gotujemy na pozostałym mleku.Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy,studzimy.Zimny budyń ucieramy z masłem.
Upieczone placki kroimy na kromki,smarujemy na przemian kremem budyniowym,raz ciemne raz jasne.Gotowe ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiórkami kokosowymi.Ciasto kroimy ukośnie.
Komentarze