Metrowiec na kolorowo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dawny przepis na to ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    2 szklanki cukru
    16 łyżek oleju
    3 szklanki mąki
    8 jajek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    3 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    4 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    galaretka cytrynowa
    masło 200g
    niepelna szklanka cukru
    Polewa:
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    Margarynę rozpuszczamy,dodajemy cukier,kakao i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.


Metrowiec na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta;Wodę z cukrem zagotować i ostudzić,dodać żółtka i pozostałe składniki,wszystko razem zmiksować.Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części,do jednej dodać 2 łyżki kakao,do drugiej części odrobinę barwnika czerwonego.Ciasto pieczemy w dwóch wąskich blaszkach około 45 minut.
    (Wymiary blaszki 40 x 12)
    Wykonanie masy:
    W szklance mleka rozrabiamy mąkę,cukier i budyń,gotujemy na pozostałym mleku.Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy,studzimy.Zimny budyń ucieramy z masłem.
    Upieczone placki kroimy na kromki,smarujemy na przemian kremem budyniowym,raz ciemne raz jasne.Gotowe ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiórkami kokosowymi.Ciasto kroimy ukośnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy