Muffinki rozpływają się w ustach. Doskonałe na każdą okazję.
25 min
Składniki:
Składniki na około 11 babeczek:
120 g masła
110 g cukru
150 g mąki pszennej
2 całej jajka
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru kawowego - 45 ml
120 g czekoladowych, posiekanych "Michałków"
Michałkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odstawić.
2. Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
3. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. 4. Dodać likier kawowy oraz posiekane "Michałki". Delikatnie wymieszać
5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając do 3/4 wysokości.
6. Piec w temperaturze 180ºC. Czas pieczenia ok. 15 min.
Porady
Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Muffinki można udekorować bitą śmietaną lub oblać polewą z białej czy mlecznej czekolady.
Komentarze