Michałkowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Muffinki rozpływają się w ustach. Doskonałe na każdą okazję.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na około 11 babeczek:

    120 g masła
    110 g cukru
    150 g mąki pszennej
    2 całej jajka
    50 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki likieru kawowego - 45 ml
    120 g czekoladowych, posiekanych "Michałków"

Michałkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odstawić.
    2. Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
    3. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. 4. Dodać likier kawowy oraz posiekane "Michałki". Delikatnie wymieszać
    5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając do 3/4 wysokości.
    6. Piec w temperaturze 180ºC. Czas pieczenia ok. 15 min.

Porady

Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Muffinki można udekorować bitą śmietaną lub oblać polewą z białej czy mlecznej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy