"Michałkowy" sernik

0 (0 ocen)

  • 2 min

Niebanalny sernik, który zauroczy każdego... :)

  • 2 min

Składniki:

  • tortownica 22-24 cm

    SPÓD:
    - 200 g herbatników
    - 120 g masła

    MASA:
    - 500 g sera z wiaderka
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    - 10 g mąki pszennej
    - 3 jaja
    - 125 g cukru pudru
    - 200 g Michałków dowolnych (ja dałam białe)
    - duża śmietana 12%

    + polewa wg uznania

"michałkowy" sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Michałkowy" sernik 1. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno i mieszamy z roztopionym, ale ostudzonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki.
    Ser mieszamy z cukrem, potem śmietaną, jajkami, budyniem i mąką. Wszystko dodajemy po kolei i spokojnie. Na koniec wrzucamy pokrojone na drobniejsze części cukierki i mieszamy. Możemy je przed dodaniem do masy obtoczyć w mące.
    Wylewamy do formy i pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. Jeśli zbyt mocno zacznie się rumienić - przykrywamy folią aluminiową. Wystudzić. Najlepiej przetrzymać go kilka godzin w lodówce. Zimny polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy