150 g masła
100 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
1 jajko
1 żółtko
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
Miękkie cytrynowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem i skórką cytryny, dodać żółtko, jajko i sok z cytryny. Razem wszystko zmiksować. Dodać mąkę, proszek i sól. Wszystko wymieszać. (Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki). Ciasto nabierać łyżką tworząc niewielkie kulki i obtaczać w cukrze pudrze. Ułożyć na blaszce i piec w 180 * C przez ok. 20 min. aż będą lekko rumiane. Po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Komentarze