Bardzo sycące i pożywne danie obiadowe przygotowane w zaledwie kilkanaście minut. Zawiera zarówno węglowodany z mącznych klusek, świeże warzywa oraz białko z mięsa.
Składniki:
500g mielonej szynki lub łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
300g szerokiej fasolki lub fasolki szparagowej
szklanka zielonego groszku
kluski lub makaron (około 500g)
100ml słodkiej śmietanki 18%
100ml bulionu
sól, czarny pieprz, oregano
Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku razem z groszkiem przez około 6-8 minut, aż warzywa będą niemal miękkie. Odcedzamy.
Kluski lub opcjonalnie makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone z szynki i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Kiedy mięso się zetnie dodajemy odcedzone kluseczki i przesmażamy razem tak jak lubimy. Dodajemy odsączoną fasolkę z groszkiem oraz śmietankę wymieszaną z bulionem. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Komentarze