Mielona z piekarnika.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych!

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego (może być samo wieprzowe lub mieszane wieprzowo-wołowe)
    1 kajzerka
    1 średniej wielkości czerwona cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 jajko
    mleko do namoczenia bułki
    1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 szczypty cukru (tak tak cukru :) )
    2 małe ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
    ketchup
    10dag żółtego sera
    3 pieczarki (spore)

Mielona z piekarnika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, pokrojoną w drobną kostkę cebulką, jajkiem, przyprawami, czosnkiem i koncentratem wyrobić na gładką masę, w razie gdyby masa była zbyt rzadka dosypać nieco bułki.
    Blachę lekko posmarować margaryną (aby kotleciki nie przywierały).
    Pieczarki pokroić w grube plastry. Ser w kostkę.
    Z mięsa formować kotleciki z wgłębieniem w środku. Do każdego "dołka" włożyć po 2 plastry pieczarek, posypać szczyptą soli, posmarować kleksem z ketchupu, położyć kostkę sera.
    Kotleciki wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika, piec ok. 45min. z włączonym termoobiegiem.

Porady

Zajadać z ulubioną surówką i ziemniaczkami co by było treściwiej.

Komentarze

Podobne przepisy