Mielone cygara z marchewką

0 (0 ocen)

Pyszne kotlety mielone nadziewane marchewką-uczta dla oka i podniebienia

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    1 marchewka
    1 łyżeczka przyprawy kebab
    sól,pieprz
    olej do smażenia

Mielone cygara z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ugotować do miękkości. Odcedzić,ostudzić i obrać ze skórki. Mięso przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodać przyprawy oraz jajko i wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę i wyrabiać mięso. Powinno być zwarte i się nie rozpadać. Marchewkę pokroić na ćwiartki. W dłoń brać porcje mięsa i uformować z niego kotlet,ułożyć ćwiartkę marchewki. Zamknąć kotlet nadając mu kształt cygara. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę,aby mięso z marchewką dobrze się "zasklepiło". Na patelni rozgrzać około szklankę oleju i smażyć cygara w pół głębokim oleju do mocnego zrumienienia,aby w środku mięso było także dosmażone. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z surówka i ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy