Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka.
30 min
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula biała
- 2 małe jajka
- 2 spore łyżki sosu barbecue
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 duża szczypta pieprzu cayenne
- mąka (do panierki)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
+ suszone śliwki (opcjonalnie)
Mielone drobiowe barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy ją delikatnie na oleju i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, ostudzoną cebulkę, jajka, słodką paprykę, czosnek oraz sos barbeue. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz pierzem cayenne.
2.Porcje powstałej masy nabieramy w dłonie i formujemy kotlety. Dla wzbogacenia smaku i dodania im słodyczy, możemy do środka dodać sparzoną wrzątkiem suszoną śliwkę. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.
3.Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Życzę smacznego! :)
Komentarze