Mielone drobiowe barbecue

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g mielonego mięsa z indyka
    - 1 cebula biała
    - 2 małe jajka
    - 2 spore łyżki sosu barbecue
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
    - 1 kajzerka
    - mleko (do namoczenia bułki)
    - 1 duża szczypta pieprzu cayenne
    - mąka (do panierki)
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia
    + suszone śliwki (opcjonalnie)

Mielone drobiowe barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy ją delikatnie na oleju i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, ostudzoną cebulkę, jajka, słodką paprykę, czosnek oraz sos barbeue. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz pierzem cayenne.
  • 2 2. Porcje powstałej masy nabieramy w dłonie i formujemy kotlety. Dla wzbogacenia smaku i dodania im słodyczy, możemy do środka dodać sparzoną wrzątkiem suszoną śliwkę. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.
  • 3 3. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy