Kotleciki świetnie nadają się na rodzinne spotkania. Często serwuję je jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako gorącą przystawkę. Wszystkim bardzo smakują.
Składniki:
● 1/2 kg mielonego mięsa
● 2 średnie cebule
● 30 dag soczewicy
● 1/2 kg wędzonego boczku
● przecier pomidorowy
● sól
● pieprz
● olej
● natka pietruszki
Mielone kotleciki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę moczymy w zimnej wodzie (20 minut), a następnie gotujemy do miękkości (15-20 minut).
2.Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podłużne kotleciki. Owijamy cienkimi plastrami boczku i smażymy
na niewielkiej ilości oleju, aż boczek się zrumieni.
3.Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 5-15 minut. Kotleciki układamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką.
Komentarze