mielone w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

kotlety mielone w nowej odsłonie

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    cebula
    czosnek
    1 strąk papryki
    bułka tarta
    bazylia
    oregano
    kminek mielony
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    przecier pomidorowy
    oliwa
    szklanka bulionu warzywnego
    jajko

Mielone w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Podsmażamy razem na oliwie. Przekładamy do miski.

  • 2. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą oraz pokrojony drobno czosnek. Formujemy kotlety a w środek każdego z nich wkładamy kawałek cebuli i papryki. Smażymy na patelni. Resztę papryki i cebuli układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy kotlety.
  • 3. W garnuszku podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy do niego bulion warzywny i przyprawiamy bazylią oraz oregano. Dodajemy też 2 ząbki czosnku. Kiedy sos się zagotuje zalewamy nim kotlety.
  • 4. Gotowe kotlety wstawiamy do piekarnika na 25 min. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy