Mielone w sosie słodko kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Szybkie danie i bardzo proste, sos można przygotować samemu lub użyć kupnego.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 cebula
    • 1 całe jajko
    • 1 łyżka przyprawy gyros
    • Sól
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany
    • Bułka tarta do panierki
    • Olej do smażenia
    Składniki pozostałe:
    • ½ opakowania makaronu świderki
    • 500 g sosu słodko kwaśnego

Mielone w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panieruje w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • sos 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przekładamy do naczynia. Polewamy rozgrzanym sosem słodko kwaśnym i utykamy usączone kotlety mielone.
  • danie 3. Gotowe.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy