Co powiecie na inną wersje kotletów mielonych, wystarczy dokupić wafle tortowe i kotlet tradycyjny zamienia się w imprezowe danie.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 2 jajka
• Sól
• Papryka ostra
• Cebula
• ½ papryki czerwonej
• 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
• Olej do smażenia
• 1 duży kwadratowy wafel tortowy
Mielone w wafelku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
2.Wafel kroimy na 16 równych części.
Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami.
3.Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze