Mielone w wafelku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Co powiecie na inną wersje kotletów mielonych, wystarczy dokupić wafle tortowe i kotlet tradycyjny zamienia się w imprezowe danie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    • 2 jajka
    • Sól
    • Papryka ostra
    • Cebula
    • ½ papryki czerwonej
    • 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
    • Olej do smażenia
    • 1 duży kwadratowy wafel tortowy

Mielone w wafelku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
  • wafle 2. Wafel kroimy na 16 równych części.
    Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami.
  • kotlety 3. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • kotlety 4. Kotlety gotowe. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy