Mielone w ziemniaczanym płaszczyku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pyszny sposób na inne wydanie mięsa mielonego!

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz:
    30 dag łopatki
    30 dag mięsa od szynki
    15 dag wędzonego podgardla lub boczku
    1duża cebule
    2 ząbki czosnku
    2 bułki kajzerki
    2 jajka
    Sól, pieprz, przyprawy

    Ziemniaczany płaszczyk:
    60 dag ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    Szczypta soli
    Olej do smażenia

Mielone w ziemniaczanym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć nadmiar płynu. Mięsa umyć i zmielić razem z bułkami, obraną cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajka, doprawić do smaku. Masę ewentualnie zagęścić odrobiną bułki tartej.
  • 2. Ziemniaczany płaszczyk: Ziemniaki ugotować gdy wystygną zmielić w maszynce. Połączyć z mąką, jajkiem i solą. Zagnieść gładkie miękkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć, na środek nałożyć łyżeczką mięsne nadzienie i zlepić formułując kuleczkę. Lekko spłaszczyć. Smażyć na niewielkim gazie, z każdej strony na rumiano.

Porady

Podawać do gulaszu lub sosu pieczeniowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Parówki w płaszczyku