Mielone wieprzowe z boczkiem

0 (0 ocen)

Kotlety podwójnie wieprzowe. Przygotowane z szynki oraz przesmażonego boczku z cebulą i czosnkiem który nadaje soczystości kotletom.

Składniki:

  • 400g chudej zmielonej szynki wieprzowej
    200g boczku wędzonego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 kajzerki namoczone w mleku
    1 jajko
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka pieprz
    1/2 łyżeczki soli
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    olej rzepakowy do smażenia

Mielone wieprzowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Mielone wieprzowe z boczkiem 1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać drobno.
    Na suchej patelni przesmażyć boczek , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę a po chwili czosnek , zeszklić.

  • 
Mielone wieprzowe z boczkiem 2. Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać drobno , kajzerkę odcisnąć z mleka.
    W misce umieścić mieloną szynkę wieprzową , usmażony boczek z cebulą i czosnkiem ,kajzerki oraz wbić jajko.
    Wsypać natkę pietruszki , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
  • 
Mielone wieprzowe z boczkiem 3. Mięso dokładnie wyrobić dłońmi do połączenia się składników.
    Uformować kotlety , każdego obtaczać w bułce tartej.
  • 
Mielone wieprzowe z boczkiem 4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy