Mielone z dynią i papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Został mi kawałek dyni więc przemyciłam ją do kotletów mielonych.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 50 dag mięsa mielonego z szynki
    jajko
    2-3 łyżki startej dyni
    pół czerwonej papryki
    mała cebula
    kilka liści bazylii
    szczypta soli i kolorowego pieprzu
    3 łyżki tartej bułki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    oraz bułka tarta i płatki owsiane do panierowania
    olej do smażenia

Mielone z dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroję w drobną kosteczkę. Bazylię siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Wbijam jajko, dodaję startą dynię, mąke ziemniaczaną i bułkę tartą. Dodaję sól i pieprz. Masę dokładnie mieszam . Formuję kotlety i obtaczam w panierce z płatków owsianych i bułki tartej. Smażę na wolnym ogniu.

Porady

Kotlety przekładam do garnka i przykrywam pokrywką. Zostawiam je na kilka minut by przeparowały.

Komentarze

Podobne przepisy