Mielone z kwaśną nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z takiej ilości składników otrzymamy 20 kotletów. Do mięsnej masy można dodać brokuł lub paprykę.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
    ● 1-2 ogórki kiszone
    ● 4 jajka
    ● 10 dag ryżu
    ● cebula
    ● 25 dag fasolki szparagowej
    ● pomidor
    ● bułka tarta
    ● sól, pieprz
    ● 3 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
    ● 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    ● olej

Mielone z kwaśną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i studzimy.
    Fasolkę kroimy w 2-cm kawałki.
    Gotujemy i studzimy.
    Cebulę i pomidora kroimy
    w kostkę. Ogórki kroimy
    w ćwiartki, a następnie
    w plasterki.
  • 2. Ryż i warzywa mieszamy
    z mięsem. Wbijamy 2 jajka
    i zagniatamy, dosypując tyle
    bułki, aby masa była zwarta.
    Doprawiamy.
  • 3. Z masy formujemy kotlety.
    Obtaczamy najpierw w rozkłóconych
    jajkach, a następnie
    w bułce. Smażymy na
    rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy